• Fri frakt över 499kr
  • Hos oss får du alltid ett personligt bemötande
  • Trygg E-handel
Hem  Lampor ute  Vägg/takarmaturer

Vägg och takarmaturer för utomhusbruk

Här hittar du utelampor eller utomhusarmaturer som lämpar sig att sätta på vägg och, i vissa fall, även tak. När ni väljer utelampa finns det några smarta aspekter att ta hänsyn till.

Placering av utelampor

Tänk på hur du vill att husets entré uppfattas; både av praktiska och estetiska skäl. En armatur på var sin sida om dörren eller ljus från taket om du har ett sådant framför ramar ofta in entrén och ger ett välkomnande ljus. Nästa steg kan vara att markera hörnen på huset. Det ska kännas tryggt att vistas på gården runt huset likväl som det är vackert att lysa upp en fasad.

Släpljus eller rundstrålande ljus?

Det kan vara effektivt att använda husets väggar som reflektorer och på så sätt även lysa upp ytan runt huset med väggarmaturer. Detta beror förstås på vilken färg huset har! Ett ljust hus reflekterar ljus medan ett mörkt hus äter upp ljuset. Vissa utelampor ger ett släpljus vilket innebär att de lyser uppåt och neråt och åt sidan, eller bara i någon av dessa riktningar. Dessa lämpar sig där man vill ha ett bländfritt, indirekt ljus på sin fasad. Tänk på att effekten av dessa armaturer blir väldigt olika beroende på vilket ytskick och kulör ni har på ert hus. Ett vitt hus får man mycket reflektion ifrån medan ett mattsvart hus nästan inte går att belysa på detta sätt överhuvudtaget. Andra utelampor är rundstrålande och lyser framåt och utåt. Sen finns det vissa som ger en kombination av båda dessa tekniker. Den klassiska stallyktan och modernare varianter men med samma tekniska utformning lämpar sig att sätta lite högre upp och belysa ett område framför väggen. Kanske på ett garage, en knut eller ovanför en dörr.

Installation av utebelysning

Alla vägg och tak-utelampor är gjorda för fast montage och måste installeras av en elektriker. Hör gärna av dig till oss om du har funderingar på hur en lampa ska installeras.


  • Fråga oss om råd, tips och idéer. Hos oss får du alltid ett personligt bemötande.
  • Alla varor som finns i lager skickas normalt inom 48 timmar på vardagar.
  • Du är alltid välkommen att besöka vår butik på Vikingagatan 30 i Örnsköldsvik. Vi ses!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan