• Fri frakt över 999kr
  • Vi hjälper dig om du har några frågor!
  • Trygg E-handel

A-ljus expert på elfrågor

Det här är Calle eller Carl-Gunnar som han egentligen heter. Calle är elektriker sedan en massa år tillbaka och expert på allt som har med det ämnet att göra. Han kommer ge svar på vad du får göra själv och  vad om måste utföras av en elektriker. Han kommer även ge tips och trix på hur du själv kan få din lampa, ljusstake eller vad det kan vara, att fungera.

Hur man monterar en mellanströmbrytare

Kanske vill du komplettera din lampa med en mellanströmbrytare eller så kanske den gamla har blivit utnött. Det är inte så svårt att montera dit en ny!

På bilden här kan du se hur du gör. Kan du montera en lamppropp eller en stickpropp så ska inte en mellanströmbrytare vara något större problem. Den här är också ett utmärkt tillfälle korta eller förlänga så att du får sladden precis så lång som du vill. Komplettera i så fall med ett sladdställ så att du får rätt längd på sladden eller om du vill byta ut den gamla till en ren och fräsch.

Mellanströmbrytare finns i flera olika färger och både till jordad och till ojordad sladd.

Kom ihåg att dra ut stickproppen ur väggen innan du börjar montera din mellanströmbrytare!

DCL-lamputtag - vad är det för något?

Sedan den 1 april 2019 har vi en ny standard på lamputtag och lampproppar i Sverige. Dessa kallas för DCL, vilket betyder "Device for Connection of Luminaires" och ska ersätta den tidigare standarden helt på sikt. Lampproppen till dessa monteras på samma sätt som den gamla lampproppen som beskrivs ovan.

Här hittar du vårt sortiment med DCL lamputtag och lampproppar.

Så får du din ljusstake att lysa igen

Varje jul så reparerar jag ett hundratal adventsljusstakar åt våra kunder så jag kan med rak rygg säga att jag vet hur man gör! 

De kan dock trilskas ibland och testar, allt som oftast, tålamodet en smula. Detta är mina bästa tips på hur du får din ljusstake att lysa:

  • Byt konsekvent alla lampor till nya! På så vis vet du att alla är hela, likadana och av samma årgång.
  • Var noggrann så att du sätter i lampor med rätt voltstyrka! 34V till 7-armade, 55V till 4-5-armade, 23V till 10-11-armade och 24V om det är en ljusstake med transformator oavsett lampantal. Har du LED-lampor eller tänker byta till LED så är det en och samma lampa oavsett lampantal.
  • Om det fortfarande inte lyser så beror det förmodligen på att en eller flera lampor inte får kontakt i lamphållaren så att serien bryts. Då måste du skruva ur lamporna igen; försöka höja det lilla blecket i botten på lamphållaren med en liten skruvmejsel och sedan testa igen. OBSERVERA att du INTE får peta i lampsockeln utan att ha dragit ur stickproppen! 
  • Om du har bytt till LED-lampor i din ljusstake och ser att de bara glöder väldigt svagt så kan antingen en eller flera av dessa inte få riktig kontakt eller så är någon av dem trasiga. 
  • Släck ALDRIG din ljusstake genom att vrida ur ett ljus! Montera en mellanströmbrytare på sladden så att du inte nöter på lamphållaren i onödan eller ställer till med glappkontakt.
  • Om det fortfarande inte lyser eller krånglar så får du nog ta dig en tur till Örnsköldsvik så kanske jag kan hjälpa till.

 

Vad får du egentligen göra själv?

Det finns en ellag som talar om detta till punkt och pricka men jag tänkte här försöka att, enkelt, förklara vad du kan göra själv och vad du måste anlita en elektriker för. Jag jobbar ju både som behörig installatör och har drivit lampbutik i drygt 40 år så frågorna har kommit i strid ström under åren. Mitt första råd är att alltid anlita en elektriker om du känner dig det minsta lilla osäker ÄVEN om det är något du faktiskt får göra själv. Till exempel så får du byta ett trasigt eluttag mot ett nytt om du är säker på hur man gör. Detta gäller dock bara om uttaget sitter inomhus. Samma sak gäller med en strömbrytare inomhus; den får du byta själv mot en likvärdig.

I elsäkerhetsföreskrifterna finns denna sammanfattning som jag tycker är bra och som alla bör känna till:

"Felaktig montering medför livsfara och brandrisk. använd alltid modern och felfri materiel. Det är du som anläggningsinnehavare som är ansvarig för att anläggningen är säker för alla."

Vad får du INTE göra själv tro?

Det finns vissa saker som du, utan tvekan, bör anlita en elektriker för och jag vill bara belysa några av de fall som vi oftas får frågor kring

Får man montera upp en taklampa som ska fastinstalleras? Du får skruva upp lampan i taket men installationen måste göras av en elektriker.
Får jag sätta upp en utelampa? Samma sak här! Ska installeras av en elektriker men du kan skruva upp dem om du tror det är till någon hjälp.
Kan jag byta ut ett trasigt uttag mot ett nytt? Faktum är att detta får du göra OM!!! du vet exakt hur du ska göra. Detsamma gäller en fast installerad strömbrytare. OBS! Gäller bara inomhus!
Jag vill byta en brytare mot en dimmer? Det får du däremot inte göra! Då utförs en förändring i den fasta installationen och det måste utföras av en elektriker.
Kan jag dra rör och spika upp dosor för att förbereda för en elektriker? Nope! inte okey. Det måste göras av en elektriker. 
Får jag sätta upp downlights; det är ju bara 12v? Spelar ingen roll! Det här är en fast installation som måste göras av en elektriker.
Vad gäller om vi vill montera solcellsanläggning? Inget för hemmafixare! Kontakta en elfirma
Får jag byta ut våra gamla element? Okej om elementet är på 230V och har sladd och stickpropp. Är elementet på 400V eller om det är ett 230V element för fast anslutning så måste du tillkalla en elektriker.
Att byta proppsäkring är väl okey? Helt okej. Däremot får du inte byta bottenplatta själv.

  • Fråga oss om råd, tips och idéer. Hos oss får finns det alltid någon som är redo att besvara och inspirera.
  • Alla varor som finns i lager skickas normalt inom 48 timmar på vardagar.
  • Här hittar du de senaste trenderna blandat med tidlösa klassiker!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan