Hur ska man tänka när man ska ljussätta?
Det finns några smarta knep, som jag gärna delar med mig, när man ska ljussätta ett rum. Dom följande tipsen gäller först och främst i en hemmamiljö. För arbetsplatser och andra offentliga lokaler gäller lite andra principer.
- Fundera på rummets funktion. Är det ett rum där man vistas i vaket tillstånd när det är mörkt ute så har man börjat i rätt ände. Tänk kök, vardagsrum, TV-rum och uterum. Lägg energi i dessa rum och sortera in resten av rummen längre ner i prioriteringslistan.
- Tänk på att ha många ljuspunkter! 10-15 ljuspunkter i ett vardagsrum är inte för många.
- Slösa med dimmers! En enkel och effektiv lösning att skapa olika stämmningar.
- Försök skapa bländfritt ljus! En felriktad spotlight kan förstöra mer än den tillför.
Skapa ett vackert och praktiskt allmänljus
Jag föreslår alltid att man börjar med allmänljus i ett rum. Med allmänljus menas det ljus som behövs för att kunna leka, städa, laga mat eller äta. Hur mycket allmänljus som behövs beror på vilken funktion rummet har.
- Infällda spottar kan fungera som allmänljus om rummet inte är för stort. Tänk på att dessa bländar en del i rum där man sitter tillbakalutad.
- En plafond är ofta en snygg och bra lösning för ett fint allmänljus.
- Prioritera att kunna dimra! Det behövs inte alltid lika mycket ljus.
Vad är indirekt ljus?
Indirekt ljus är ofta en bra lösning för att skapa stämning och trivsel i ett rum. Man använder en armatur för att lysa upp väggar eller tak som i sin tur får reflektera ljuset på ett bländfritt sätt.
- Sätt spottar i taket; antingen infällda, på skena eller separata, som ni riktar mot väggarna. Dessa bör placeras c:a 600-700 mm från väggen de ska belysa.
- Sätt upp väggarmaturer som ger olika former av släpljus på väggen. Det passar bra både inomhus och utomhus.
- Använd armaturer som ger spännande skugg- och ljusspel. Kanske en armatur i plåt med stansade hål eller kristallampor?!