• Fri frakt över 499kr
  • Hos oss får du alltid ett personligt bemötande
  • Trygg E-handel

Vad är en plafond för något egentligen?

Ordet plafond är franskt och betyder "innertak". Vi har kort och gott lånat ordet och gett det betydelsen "lampa som sitter nära taket". Vi brukar också säga att plafonder ger ett allmänljus, det vill säga, när du tänder en plafond så blir hela rummet upplyst så att du till exempel kan städa, söka i garderober eller jobba.

Jag har jobbat som ljussättare och lamphandlare i många år och får ofta höra att plafonder är fult, töntigt och något som hör hemma hos äldre. Det tycker jag är både felaktigt och orättvist! En bra plafond är nämligen svår att ersätta med något annat. Dessutom finns det många riktigt snygga som pryder sin plats lika fint som alla andra lampor i ett hem.

Var passar då en plafond? Ja, överallt där du vill få just ett allmänljus och där du vill kunna gå under lampan. Sovrum, hallar, kök, vardagsrum och barnrum är typiska rum där en snygg plafond löser den grundläggande ljussättningen. 

Det finns två typer av fastsättning av plafonder. En del har så kallad krokupphäng. Det följer med ett takfäste som du hänger upp på befintlig krok. Andra plafonder har ett takfäste för fast installation. Dessa måste skruvas fast i taket och installeras av en elektriker.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan