• Fri frakt över 499kr
  • Hos oss får du alltid ett personligt bemötande
  • Trygg E-handel

Välj rätt ljuskälla om du har dimmer!

Om du har en dimmer på väggen, på sladden eller monterad på din lampa så måste du tänka på att välja en ljuskälla som faktiskt kan dimras.

Vad är då en dimmer? Jo det är en ställbar strömbrytare som gör att du kan justera ljusstyrkan beroende på tillfälle. Den kan sitta på väggen med ett runt vred eller vara en knapp som du håller in för att ändra ljusstyrkan. Det finns dimmers som sitter på sladden istället för en mellanströmbrytare eller som sitter monterade direkt på din lampa.

Har du fortfarande glödlampor eller halogenlampor så behöver du inte fungera. Den tekniken är alltid dimbar! LED-lampor och LED-ljuskällor fungerar däremot lite annorlunda och är inte alltid dimbara. Varför då kan man ju undra? Tja, helt enkelt är det en kostnadsfråga. Att dimra LED kräver lite mer teknik i lampan och priset blir då lite högre. Därför väljer man att även tillverka icke dimbara lampor och ljuskällor för ställen där det faktiskt inte behövs. Sen är många utländska lampor icke dimbara av den anledningen att efterfrågan på dimbarhet inte är lika stor som hos oss i Norden där vi faktiskt dimrar betydligt mer än vad man gör i andra länder. Dimbara ljuskällor hittar du bland annat här.

Spelar det då någon roll vilken dimmer man använder? Jo det gör det faktiskt. Äldre glödljus/halogendimrar funkar utmärkt till just glödlampor och halogenlampor men inte särkilt bra till LED. Till LED behöver du en dimmer för just LED. Åtminstone om du vill få en bra prestanda på din dimmer. Glödljusdimmers kan fungera även de, men du kan få flimmer eller ett väldigt litet spann mellan max och min.

Hur gör man då om man inte har någon dimmer? Du måste anlita en elektriker om du vill byta ut en strömbrytare mot en dimmer. Det är ett elarbete som du inte får göra själv. Däremot kan du komplettera en bordslampa eller annan lampa med stickpropp med en så kallad pluggin-dimmer. Om du inte har någon dimmer monterad, kan en 3-stegslampa vara något för dig. Läs om dessa här!

  • Fråga oss om råd, tips och idéer. Hos oss får du alltid ett personligt bemötande.
  • Alla varor som finns i lager skickas normalt inom 48 timmar på vardagar.
  • Du är alltid välkommen att besöka vår butik på Vikingagatan 30 i Örnsköldsvik. Vi ses!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan