• Fri frakt över 699kr
  • Vi hjälper dig om du har några frågor!
  • Trygg E-handel

A-ljus expert på ljuskällor

Detta är Greta Sjödin, A-ljus speciella expert på alla typer av ljuskällor. Greta har varit med så länge i branschen att inga glödlampor, halogenlampor, lysrör eller LED-lampor är främmande för henne. Ljuskällor är idag ett komplext ämne som kräver expertis och erfarenhet för att just du ska få ett energisnålt, vackert och praktiskt ljus i ditt hem. Greta svarar gärna på frågor som rör allt inom ljussättning och i synnerhet ljuskällor.

Nya energimärkningen

Våren 2023 så gäller en ny energimärkning på elprodukter och lampor. Anledningen att den görs om är bland annat att den gamla började bli lite trubbig och svår att få grepp på i en tid då så många produkter blivit så bra att de flesta produkter fick betyget A med en massa plustecken efter.

Med den nya märkningen kan det därför se ut som om varan fått ett sämre betyg med det är alltså bara graderingen som blivit förskjuten. Du ser lätt om det är den nya eller den gamla energimärkningen på en produkt eftersom den nya märkningen har en QR-kod nere i högra hörnet. Denna finns inte på den gamla märkningen.

Vi är just nu i en övergångsperiod där båda märkningarna florerar eftersom gamla förpackningar fortfarande finns på hyllorna. Detta kommer naturligtvis att bli lättare när dessa förpackningar tagit slut. Vikigt att påpeka är dock att produkterna är desamma! Det är bara märkningen av dessa som ändrats.

Under sommaren 2023 börjar vi få hem ljuskällor med betyget A vilket är roligt! Utveckligen går framåt och snart kan du köpa en LED-ljuskälla som ger 840lm (vilket drygt motsvarar en gammeldags 60W glödlampa) som endast förbrukar 4W. Vårt sortiment av ljuskällor med Energiklass A hittar du här!

LED-ljuskälla - vad är det för något?

Ja det kan man fråga sig! Med ljuskälla så menar vi den lampa som du skruvar, vrider eller trycker in i din armatur för att få den att lysa. Förr fanns det två olika typer av ljuskällor - glödlampor och lysrör. Sedan kom en rad andra tekniker såsom till exempel halogenlampor. Idag är dessa tekniker i det närmaste historia och den mer energisnåla och miljövänliga LED-tekniken har övertagit.

LED står för "Light emitting diods" och är en teknik som uppfanns redan på 1920-talet men som inte kom att användas i vanlig belysning i någon större grad förrän efter milleniumskiftet. 

Idag finns det LED-ljuskällor för nästan alla fall och fler tillkommer i en rasande takt. Det är många saker att tänka på när du väljer ljuskälla. Hur mycket ska den lysa? Vilken form, sockel, färg, spänning och storlek. Det är många enheter att hålla ordning på och dessa är de viktigaste att känna till:

Lumen (lm) - talar om hur mycket ljuskällan lyser

Kelvin (K) - talar om med vilken färgtemperatur ljuskällan lyser

Vad händer med lysrören?

Lysrörets, som är en nästan lika gammal uppfinning som glödlampan, dagar är räknade! Under 2023 kommer alla lysrör att fasas ut enligt ett EU-direktiv. Varför då undrar du kanske? Lysrören är ju både hållbara och förhållandevis energisnåla! Största anledningen till att vi vill få bort lysrören ur samhället är att de innehåller tungmetaller som, om de inte återvinns på rätt sätt, skadar vår miljö. Allt eftersom LED-tekniken gått framåt så har lysrörets berättigande minskat.

Idag kan man byta många lysrör till LED men långt ifrån alla! Vanliga 60cm, 120cm och 150cm lysrör som har glimtändare är de som är lättast att hitta ersättare till. Tänk på att den adapterglimtändare som följer med LED-lysrören måste användas. Annars kommer det inte att fungera.

Allt eftersom LED-sortimentet växer kommer också kompaktlysrör att kunna ersättas med LED.

Du byter lysrör genom att vrida ett eller två "knäpp". Antingen med eller motsols, tills dess att spåret för piggarna blir fritt och du kan föra ut lysröret. Om det går väldigt trögt att vrida röret så har ofta åldern gjort att man måste spruta på en speciell kontaktspray för att få loss röret. Fästena som är gjord i plast blir också spröda med ålder och om dessa går sönder är det bästa alternativet att byta ut armaturen mot en modern LED-armatur. 

3-stegslampan- en revolutionerande ljus idé!

Många gånger vill vi kunna justera ljusstyrkan på en ljuskälla beroende på vad vi ska göra i ljuset. Detta har vi traditionellt kunnat lösa med en dimmer och så även nu, så klart. Men att installera en dimmer kräver både kunskap och ibland lite krångel så vi kan därför erbjuda en superenkel lösning som vem som helst kan fixa. Nämligen 3-stegs lampan!

Det är en ljuskälla som du skruvar in i din vanliga armatur och som har tre (eller i undantagsfall 4) olika steg på ljusstyrkan som du justerar med din strömbrytare. Det spelar ingen roll om det är en strömbrytare på väggen, på sladden, på lampan eller om du helt sonika drar ut och stoppar in stickproppen i uttaget. Du ska bara bryta strömmen för att ändra läge. Enkelt och bra!

3-stegslampan finns idag både som normallampa, klotlampa, päronlampa, kronljuslampa, globlampa i olika storlekar, Gu10-lampa, G9-lampa, Edisonlampa och många fler. De finns med E27 och E14 sockel och med olika färger på glasen. Vissa har dessutom minne så att de kommer ihåg det läget som lampan hade sist den användes.

Du ser hela vårt sortiment av 3-stegsljuskällor här!

Ny lampa till din symaskin? Javisst!

Njaa... på den här tiden fanns det inte någon belysning på symaskiner men det gjorde det minsann därefter!

Vi har ett stort sortiment av glödlampor till just symaskiner och i synnerhet de gamla symaskinerna som behöver just glödlampor.

Det som är viktigt att tänka på är först och främst vilken sockeln lampan ska ha. E14 skruvsockel förekommer men än mer vanligt är det med den bajonettsockel som kallar för B15d. Ta ut din gamla lampa så att du är säker på vilken sockel jus din symaskin har. Sedan bör du kolla hur stort glaset på lampan får vara. Ofta är det ganska trångt där lampan ska sitta så storleken på glaset kan varaav betydelse. 

230V lampor är det allra vanligaste men det finns också gamla symaskiner som ska ha 24V lampor. Detta står ofta på ljuskällans glas, på lampsockeln eller på symaskinen.

Här har vi samlat vår sortiment av just de allra vanligaste symaskinslamporna

LED-ljuskällor med sensor!

Nu när energipriserna är så höga som de är så är det ju onödigt att lampor står och brinner när de inte behövs!

Vi har ett stort sortiment av energisnåla LED-ljuskällor med olika sorters sensorer. De vanligaste har en så kallad skymningssensor som gör att de tänder när det blir mörkt och släcks när de ljusnar. Dessa fungerar förstås bäst utomhus där de får reagera på naturligt ljus. Tänk också på att om du har en mörk kupa på din lampa eller om armaturen är väldigt tät så att inget naturligt ljus når ljuskällan så kan den luras och tro att det är natt för jämnan. På sådana ställen kan det vara bättre att styra en vanlig ljuskälla med en strömbrytare.

Det finns också ljuskällor med rörelsesensor. Dessa skruvar du i en armatur, låter strömbrytaren vara på och lampan kommer reagera så fort någon är i närheten. Dessa är perfekta i till exempel förråd, pannrum eller andra ställen dit du snabbt går in och ut. Viktigt att tänka på är att de fungerar mindre bra utomhus på grund av att de är väldigt känsliga och tänder för minsta lilla rörelse; en katt, ett vajande löv eller vind. 

  • Fråga oss om råd, tips och idéer. Hos oss får finns det alltid någon som är redo att besvara och inspirera.
  • Alla varor som finns i lager skickas normalt inom 48 timmar på vardagar.
  • Här hittar du de senaste trenderna blandat med tidlösa klassiker!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan